Graderinger
S-grader

S-grader 

S-graderinger har til hensikt å beskrive en rutes seriøsitet uavhengig av teknisk vanskelighetsgrad. Dette er ofte spørsmålet når man skal legge i vei på lengre ruter som utelukkende har naturlige sikringer. S-graden tar utgangspunkt i graderingene fra teknisk klatring (A1-A6). Her følger en oversikt over hva S graderingen står for:
S1: Gode sikringsmuligheter hele veien. Betyr også at man lett kan klatre teknisk mellom vanskelige passasjer.
S2: Stort sett gode sikringsmuligheter, men ikke overalt. Det betyr at du muligens må klatre noe ut fra gode sikringer, men et evt fall vil ikke være forbundet med ekstraordinær fare.
S3: Her begynner det å bli litt ”spooky”. Fortsatt er et evt fall rent, men fallengden kan bli opptil 25m. Dette vil si opptil drøye 10m mellom gode plasseringer.
S4: Her er det farlig å falle. Fallpotensiale opptil 35m, gjerne med dårlig landing (Pendel inn i vegg, fall på hyller eller utspring). Her bør du være svært stødig på den tekniske vanskelighetsgraden, eller klatre en annen rute.
S5: Få eller ingen gode sikringer i løpet av en taulengde. Fallpotensiale er hele tauets lengde, med garantert tragisk utfall ved et fall.
S6: Teoretisk grad. Samme som for S5, men med dårlig standplass i tilegg. Faller lederen går hele taulaget i ura.
Disse graderingene kan i tilegg justeres med +, slik at S3+ vil si fallpotensiale på 20-25m, med usikker/dårlig landing. – er ikke lagt inn som justeringsmulighet.

Cequers buttress

 Artikkelforfatteren tester ut Gritstone nær sheffield Foto:Marianne Bordevik

 
Graderinger

Graderinger

Graderingstabell Her vil du finne noe info om graderinger. Tabellen kan lastes ned i PDF-format ved å klikke på den.
 


Valid XHTML and CSS.